2012. február 6., hétfő

MÉG EGY ÚJABB ADÓ!


EZ A SARC LESZ A VÉGSŐ!!!!!

2012. január 1-jétől, a kft.-k ügyvezetői, és a Bt.-k és Kkt-k vezető tisztségviselői után akkor is kell minimumjárulékot fizetni, ha az említett ügyvezető vagy vezető tisztségviselő nem kap bérezést vagy juttatást a titulussal járó tevékenységéért, vagyis a cégképviseletért, amennyiben nincs máshol – vagy a saját cégben – 36 órás biztosítotti jogviszonya (munkaviszonya, nyugdíja, gyes-e, stb.)

Mikor nem kell fizetnie a vezető tisztségviselőnek a minimálbér alapjául véve járulékokat?

Kezdjük talán azzal a mindenki által jól ismert szabállyal, hogy a biztosított és többes jogviszonyban nem álló társas vállalkozó havonta legalább a minimálbér (vagy a garantált bérminimum)

- 112,5 százaléka után köteles megfizetni a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót,
- 100 százaléka után a 10 százalékos nyugdíjjárulékot és
- 150 százaléka után a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot.
Mikor mentesül-e a címbéli kérdésben említett személy a fent részletezett minimális járulék és adó (a továbbiakban minimumjárulék) fizetés alól?
Az első és legegyszerűbb megoldás, ha a vezető tisztségviselő nem minősül társas vállalkozónak, tehát ha az említett tevékenységet:
- munkaviszonyban látja el vagy
- kft. esetében olyan személy látja el, aki nem tagja a társaságnak.
Járulékfizetési kötelezettség ugyan a munkaviszonyban is fennáll, de nem kell a garantált bérminimum felett járulékot fizetni, illetve részmunkaidő esetén a kötelezettség mértéke arányosan csökken.

Megoldást jelenthet az is, amennyiben a társas vállalkozó vezető tisztségviselő kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül. Ez viszont 2012-től csak akkor áll fenn, ha az érintett saját jogú nyugdíjas (tehát nem korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban vagy rokkantsági ellátásban részesül) vagy özvegyi nyugdíjasként a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már elérte.
Más megközelítésben: csak a nyugdíjkorhatárt betöltött személy tehet eleget ennek a feltételnek vagy olyan hölgy, aki 40 év jogosultsági idejére tekintettel szerzett nyugdíjjogosultságot, illetve az a személy, aki valamely EGT tagállamtól kap nyugellátást.

A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó esetében sem áll fenn viszont minden esetben havi járulékfizetési kötelezettség. Csak a tényleges személyes közreműködői díj után kötelezett járulék (illetve szociális hozzájárulási adó) fizetésére az a társas vállalkozó, aki
- rendelkezik heti 36 órát elérő foglalkoztatással vagy
- közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat.
Lehetséges megoldás tehát az is, ha a vezető tisztségviselő másutt rendelkezik heti 36 órát elérő foglalkoztatással.
Abban az esetben, ha valaki egyidejűleg több társaságban minősül társas vállalkozónak a minimum járulékfizetés továbbra is csak egy foglalkoztatónál terheli.

És végül, a Tbj. továbbra tartalmazza azokat a helyzeteket (melyek átvezetésre kerültek a szociális hozzájárulási adó szabályai közé is), melyek fennállása esetén nincs minimumjárulék fizetés.  Így: a Tbj. 28. §-a, illetve a 2011. évi CLVI. törvény 458.§-a  értelmében nem kell minimális járulékot fizetnie a vállalkozónak, ha

- táppénzben, baleseti táppénzben,
- terhességi-gyermekágyi segélyben, GYED-ben,
- GYES-ben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül - kivéve, ha ezek folyósításának időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja -,
részesül, illetve

- katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,
- fogvatartot
- ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát szünetelteti.

Ez utóbbi pontnak a témánk szempontjából érdekes bt., kkt. és kft, tekintetében nincs jelentősége.

Érdekes viszont a GYES-ben, GYET-ben és ápolási díjban részesül vezető tisztségviselő minimum járulékfizetési kötelezettségének kérdése. Tény, hogy a tag – más tisztségviselő hiányában – ezek folyósításának tartama alatt is ellátja az ügyvezetői teendőket, viszont kétségtelen az is, hogy a vállalkozói tevékenységét nem folytatja személyesen. Ez a Gt. 91. §-a ki meg is erősíti, kimondva, hogy nem minősül személyes közreműködésnek az üzletvezetés és a képviselet ellátása.

Na hogy tetszik?
Szeretnél egy kicsit spórolni az adón? Írj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése