2012. március 12., hétfő

Spóroljunk együtt sorozat: Olcsóbb lakásbiztosítás!


Hogyan tehetjük olcsóbbá a lakásbiztosításunkat?

Amikor eljön a november és „magasan szállnak a személygépkocsik”, akkor hirtelen a biztosítók összevesznek azon, hogy ki licitáljon jobban a másik alá. Ez a kötelező biztosítás megkötésének időszaka, mikor biztosítót válthatunk. Ehhez hasonlóan megtehetjük, hogy lakásbiztosításunk kapcsán is megversenyeztetjük a biztosító társaságokat.

Hogyan történik ez a gyakorlatban?

A feladat végtelenül egyszerű, hisz minden lakásbiztosítás egy évre van megkötve. Az a nap (általában a másnap) amikor a szerződés meg lett kötve, a szerződés évforduló napja. Ez minden kötvényen megtalálható. Előtte 1 hónappal minden szerződés felmondható jogkövetkezmény nélkül, de egyéb időszakban is van mód a cserére. Főleg, ha már pontosan tudjuk van kedvezőbb ajánlat is a piacon és azzal mennyit is spórolhatunk.

Hogyan tudhatjuk meg, hogy kaphatnánk jobb ajánlatot?

Nem kell más mint pár perces előkészület: a kötvény másolata és még néhány adat (pl. mikor épült a ház, milyen a falazata, tetőzete, van e melléképület stb.) és számomra akár mailben is elküldhetők ezek az adatok. Pár napon belül visszaküldöm a számításokat Önnek, annak elfogadása esetén elindítható a szerződés. Legrosszabb ami történhet, hogy megerősítem abban, hogy jó helyen, jó áron van bebiztosítva a lakása, de az esetek döntő többségében sok ezer forintot spórolhat és új szerződés javasolt. Az adatokat ugyanis egy olyan rendszerbe tudom bevinni, mely összeköttetésben van azokkal a biztosítókkal, akik lakásbiztosításban jók. Amikor eljutok a számítások elindításához, akkor azonnal teljes körű összehasonlítást kapok, árral és szolgáltatási körrel. A számítás elmenthető és szükség szerint hivatalos, sorszámozott ajánlat is készíthető.

Akik társasházban élnek duplán fizethetnek!

A biztosításai törvény kimondja, hogy se az alulbiztosítás, se a túlzó, azaz felülbiztosítás nem megengedett. Hiába van egy ingatlanon három biztosítás, ha leég, a kárt nem fogjuk háromszorosan megkapni. Helyette majd pereskedés elő nézhetünk biztosítási csalás címen.
De ha ez a „csalás” nem is tudatos, - mert általában persze nem az- hanem csak vétlen felülbiztosítás, akkor is felesleges pénzkidobás! Ha tehát Ön egy társasházban lakik, akkor érdemes megszereznie a közös képviselőjétől a társasház biztosítását (plusz néhány adat, nm, albetétek száma, garázs, építési év stb.) és azt a lakásbiztosításával együtt átvizsgáltatnia velem. Szinte minden esetben azt tapasztaltam, hogy a két biztosítás nincs összehangolva. Feleslegesen fizetik az emberek a közös költség címén ugyanarra a biztosítási kockázatra, pedig egy jó –a lakásokra is kiterjedő-  társasház biztosítás esetén Önnek elég lenne csak az ingóságokat bebiztosítania. Elemei károk, tűz, betörés stb.

Legutóbbi összehangolt számításnál a társasház biztosítását 120.000 Ft-al, míg egyes lakásoknál 30-80%-al is tudtam mérsékelni a biztosítási díjakat. Ezt úgy értük el, hogy néhány lakónál végeztünk próbaszámítást, majd pedig a lakógyűlésen 5 percben ismertettem az eredményt. Meg is szavazták egyből a spórolási akciót. Majd pedig külön-külön elmentem minden lakóhoz szerződni.

Mit lehet még felülvizsgáltatni?

A biztosítási kötvény mellé, minden esetben mellékelni kellene egy Általános Szerződési Feltételek un. ÁSZF-et és amennyiben volt ilyen a különleges feltételeket is. Érdemes ezeket átnézni, - egyáltalán kaptak e ilyet- ill. átnézetni velem, hisz vannak olyan kockázatok, melyek ki vannak zárva, és vannak, melyek feltételekhez kötöttek. Pl. kell riasztó, vagy megfelelő minőségű ajtó. Ezek hiányában részben vagy teljes egészben megtagadhatja a biztosító a kár kifizetését. Elkerülhetjük a kellemetlenséget, ha elolvassuk, értelmezzük az apró betűs részeket.

Amennyiben úgy gondolja, hogy fél órás kis többletmunka megéri Önnek, hogy megtudja Önnek megfelelő e a lakásbiztosítás az ár és szolgáltatás minősége szempontjából akkor vegye igénybe az ingyenes „Spóroljunk együtt” szolgáltatásomat. Kérje lakásbiztosításának felülvizsgálatát! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése