2012. február 9., csütörtök

Mire lesz elég az a 15 Milliárd?

Túlzás nélkül az egész világ felfigyelt a robajra, amikor ránk csapódott a régóta emlegetett adósságcsapda. A Forint hirtelen beszakadása áthúzott minden alternatív megoldást, a világsajtó vezető hírként számolt be a Kormány és a Magyar Nemzeti Bank péntek reggeli egyeztető megbeszéléséről, a www.kormany.hu nagybetűs, nyitó közleményében emelte ki, hogy a mihamarabbi megállapodás az IMF-fel „a magyar gazdaság legfőbb érdeke”. Fontosnak érzem ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ha e legfőbb érdek érvényesül is, az még nem maga a megoldás. Csak időt nyerünk vele. 
- kezdi blogjában a legújabb okfejtését Essősy Zsombor a  MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.vezérigazgatója. (Közgazdász, érdekérvényesítő szakközgazdász )

Kelepcében vagyunk, és az IMF-megállapodás nem garantálja, mindössze lehetővé teszi számunkra – egy időre – a menekülést. Persze, lefékezi majd a forintárfolyam idegesítő mozgását, megnyugtató hatással lesz a kis- és nagybefektetőkre, és átmenetileg elsimítja a felszínen hullámzó hangulatokat. A látszólagos nyugalom azonban csalóka, hiszen a tőkeinjekció egymagában nem változtat a mélyben zajló, több évtizedes strukturális hibákat jelző folyamatokon.
Hölgyeim és Uraim! Ne ringassák magukat illúziókba! Elérkezett a súlyos döntések ideje. Igaz, hogy az IMF-megállapodással levegőhöz jutunk egy időre, de épp csak addig, amíg (a folyamatosan felmerülő költségek mellett) képesek vagyunk törleszteni a részleteket.
...

Az IMF-hitel átmeneti egyensúlyt teremtve az egységnyi, záros határidejű „laufot” biztosítja ahhoz, hogy jó irányba induljon el a gazdaság fejlesztése. Az így nyert idő mellé a pénzt a strukturális átalakításhoz, a gazdaság motorjainak begyújtásához kizárólag a most még elérhető, uniós források biztosítják. Ez a bizonyos „másik” 15 Mrd Euro jelenti azt a kivételes lehetőséget hazánk számára, amelyet most valóban vétek lenne nem kihasználni!

Az írás hosszan taglalja, hogy ettől még baj van és ahol lehetséges csökkenteni kell a költségeket, megnövelni az Uniós források felvételét a KKV vonalon is.

Én mindkettővel foglalkozom: PÁLYÁZATOK (akár induló vállalkozásoknak is, iroda, ingatlan és eszközök vásárlására, akár 10M vissza nem térítendő támogatás, további Uniós források) KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS (bér, cafeteria és a bizonyos pénzügyi költségeken továbbá az energia és benzinfelhasználási kiadásokon tudok csökkentést elérni) CSALÁDOKNÁL IS!!!

Ha a teljes cikkre kíváncsi: teljes cikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése